Hogyan kezelhetők a strukturálatlan adatok?

Szakértői vélemények szerint a világon fellelhető adatok 80 százaléka strukturálatlan. De mit is jelent ez a fogalom? Képzeljünk el egy dolgozószobát! A polcokon betűrend és tematika szerint szépen sorakoznak a szakkönyvek. De nem mind, hiszen a munkához sűrűn használt szótárak, kézikönyvek, folyóiratok, aktuális tudományos munkák ellepik az íróasztalt, esetleg még a székekre és a padlóra is jut belőlük.

A polcon sorakozó szépen elrendezett kömyvek felelnek meg a jól kategorizállható, könnyen adatbázisba rendezhető strukturált adatoknak, a szanaszét heverő könyvek, folyóiratok megfelelői pedig a strukturálatlan adatok.

Strukturálatlan adatok mindenütt

Nem is gondolunk rá, naponta hányféle adattal, adatformátummal találkozunk. Pdf formátumú dokumentumokat töltünk le, doc és xlsx fájlokkal dolgozunk, jpeg formátumú képeket osztunk meg, mp3 formátumű zenefájlokat hallgatunk… És ekkor még nem beszéltünk azokról a speciális fájlokról, amiket egyre nagyobb mértékben készítenek különböző gépek, hogy ezzel visszajelzést adjanak működésükről.

Rend a káoszban - Dell Storage

Rend a káoszban

Hiába a látszólagos káosz, aki éppen nagy munkában van, kitűnően eltájékozódik a könyv- és folyóirat kupacok közt. Tanácstalan viszont mindenki más, aki megpróbálja kiismerni magát egy ilyen egyéni rendszerben.

Hasonlóképpen van ez a strukturálatlan adatokkal is. Hiába tudjuk, hogy valahol karnyújtásnyira vannak tőlünk az éppen fontos adatok, megfelelő segítség nélkül lehetetlen azokat fellelni és munkára fogni.

Tudomásul véve a strukturálatlan adatok mennyiségének a folyamatos növekedését, a cégek – méretüktől függetlenül – folyamatosan keresik a módját, hogy hatékonyan, ugyanakkor költségeiket kordában tartva tárolják a strukturálatlan adatokat és persze hogy kinyerjék az ezekben tárolt információkat.

A strukturált és a strukturálatlan adatok nem mindig különülnek el egymástól. Ahhoz, hogy a strukturálatlan adatokból kinyerjük a számukra fontos információkat, gyakran strukturált adatokra is szükség van. Ilyenkor beszélünk félig strukturált adatokról.

Adatkezelés a napi gyakorlatban - Dell Storage

Adatkezelés a napi gyakorlatban

Kár volna azt hinni, hogy a fenti problémák távol vannak az egyszerű felhasználóktól. Az olyan közkedvelt felhőalapú tárolók, mint a Microsoft OneDrive vagy épp a Dropbox a legtöbb esetben csupa strukturálatlan adatokat tárolnak, illetve segítségükkel ilyen adatokat osztunk meg. Ez a fajta megoldás nagyon hasonlóan működik, mint a könyvekkel beborított asztal: ameddig pontosan emlékszünk rá mi, hol van, addig minden jól működik. Amikor az adatmennyiség túlnő egy méreten, vagy egy új, az eltárolt adatokat nem ismerő felhasználó bukkan fel, jobb megoldást kell találni.

Új tárolómegoldások a Delltől a struktúrált és struktúrálatlan adatok tárolására

A Dell Technologies új megközelítést kínál a fenti problémákra ezért a különböző kategóriákhoz eltérő tárolómegoldásokat alakított ki.

A nem strukturált adatok tárolására az új PowerScale, illetve az ECS (Elastic Cloud Storage) a Dell által ajánlott megoldás, mivel ezek hatékonyabban skálázható és kezelhető platformokat jelentenek.

A strukturált adatok esetében a “klasszikus” primary storage portfóliót ajánlja a cég:

Tény, hogy ezeknek a modelleknek bizonyos típusai alkalmasak a nem strukturált adatok tárolására is, de a Dell éppen azért alakított ki külön termékportfóliót a nem strukturált adatoknak, mert azok az eszközök jóval hatékonyabban méretezhetők az adatmennyiség növekedésének megfelelően.

Összegzés

Bár néhány évtizeddel korábban az informatikusok még úgy gondolták, hogy kizárólag a struktúrált adatokkal kell foglalkozniuk, ma már jól látszik, hogy ez nem így van. Az egyre növekvő mennyiségű strukturálatlan adatban rengeteg olyan információ rejtőzik, amit feltétlenül ki kell használni.

A strukturálatlan adatok tárolására mindenképpen érdemes erre a célra kifejlesztett tárolókat használni, mivel azokkal sokkal hatékonyabban láthatók el az egyre növekvő feladatok.

Kérdése maradt cikkünk után? Szeretne szakértő segítséget kérni vállalati adattárolási megoldás kiválasztásában? Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!
Elnyerte a tetszését cikkünk? Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Linkedinen
Megosztás Emailben
Legutóbbi cikkeink