Adattárolás: NAS, vagy SAN?

Amikor adattárolót választunk, nem egyszerűen csak egy eszköz mellett döntünk, hanem a tárolás módját is meghatározzuk.

Az adattároló megválasztásakor sokak számára a legfontosabb szempont a kapacitás. Valójában legalább ilyen fontos a rugalmasság, a jó kihasználhatóság, a bővíthetőség és természetesen az üzemeltetés költsége is. (Egy régebbi, korszerűtlen tároló esetén a bonyolult particionálás, és a jogosultságkezelés miatt az üzemeltetési költség meghaladhatja a “vas” árát.)

A 2000-es évek elején még a DAS (Direct Attached Storage) tárolók uralták a piacot. A név (közvetlen csatolt tárolás) arra utal, hogy a tárolást végző merevlemezek közvetlenül a szerverben helyezkedtek el.

Ez a megoldás igen pazarló, mivel a rendelkezésre álló szabad helyek nem adhatók át egy másik szervernek. További hátrány, hogy DAS tárolást alkalmazva a szerver leállása esetén az ahhoz tartozó háttértárak is elérhetetlenné válnak.

NAS: adattárolás hálózatba csatolt tárolókon

A fent felsorolt problémák miatt komoly előrelépést jelentett a NAS (Netwok Attached Storage), vagyis a hálózatba csatolt tárolók megjelenése. Ez a tárolási mód a hagyományos, DAS megoldásnál jóval nagyobb tárolókapacitásra képes. További előny a többplatformos hozzáférés: a NAS rendszer több, a hálózatra csatlakozó gép operációs rendszerének fájlrendszerét képes emulálni.

Ennél a megoldásnál kisebbek az elpazarolt kapacitások, és csökkennek az adminisztrációs költségek is, azonban a nem támogatott szerverek itt is felügyeletre szorulnak.

DAS, SAN és NAS különbség

SAN, a jövő hálózata

A SAN (Storage Area Network, vagyis tárolóhálózat) a tárolás legújabb irányzata. Egy ilyen hálózat SAN alrendszerekből és kapcsolókból áll össze.

A SAN rendszerben a merevlemezeket tartalmazó eszközök gyors kapcsolaton keresztül hálózatba vannak szervezve. Az alhálózatok kapcsolókon keresztül érhetőek el a szerverek számára. A transzparens megvalósítás miatt nincs elpazarolt kapacitás Rekordok kezelése, illetve tranzakciókezelés esetén pedig ez a megoldás sebességben is verhetetlen. Ez a megoldás rendkívül biztonságos, hiszen megfelelő tükrözést alkalmazva egy alrendszer kiesése sem okoz leállást.

NAS, vagy SAN adattárolást érdemes választani?

A NAS és a SAN tárolás nem igazán versenytársak, sokkal inkább kiegészítik egymást. A kétfajta tárolási mód más-más feladatok ellátását teszi lehetővé vállalkozása számára.

Az operációs rendszer számára a NAS egyszerű megosztott mappaként jelenik meg. A kollégák ugyanúgy férnek hozzá a fájlokhoz, mint a hálózatban elérhető többi fájlhoz. Fontos tudni, hogy a NAS LAN-függő: ha a hálózat valamiért leáll, a NAS és az ott tárolt adatok is elérhetetlenek lesznek.

A SAN rendszer erőssége a blokkszerű adatok kezelése. A szerverek helyileg csatolt tárolóként azonosítják a SAN-t, így több szerver is osztozhat a nyújtott tárolókapacitásban. A SAN tároló nem függ a LAN-tól, sőt, a csatolt szerverekkel adatainak közvetlen letöltésével csökkentheti a helyi hálózat leterheltségét.

A Dell adattárolási megoldások széles skáláját kínálja a belépő szinttől egészen a vállalati szintig. A KKV-knak a DELL EMC PowerVault ME4-et, az adatközpontoknak a Dell Unity XT sorozatot, míg a hatékony vállalati adatbiztonsági megoldást kutatóknak a Dell DataDomain 3300-as szériáját ajánljuk.

Problémát okoz a megfelelő adattároló kiválasztása? Mi ebben is segítünk.
Vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal!
Elnyerte a tetszését cikkünk? Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Linkedinen
Megosztás Emailben
Legutóbbi cikkeink