Felhős, vagy helyi adattárolás?

Az elmúlt 5 évben a felhőtechnológia gyors fejlődésének lehettünk tanúi. A felhőben futtatott programok, a katasztrófa utáni helyreállítás tervezése, és az adattárolás mind olyan területek, ahol a felhő újfajta architektúrát kínál a hatékonyságot és rugalmasságot kereső üzleti szereplőknek.

Bár a felhős megoldások valóban sokféle előnyt kínálnak, és a téma mostanában nagyon az előtérbe került, sok cég találja úgy, hogy a helyi tárolás (vagy éppen a felhős és a helyi tárolást kombináló hibrid megoldás) a legalkalmasabb számára.

Melyik az “igazi”? Természetesen nem létezik erre a kérdésre univerzális válasz. Mindenkinek a felhős és a helyi tárolás előnyeinek (és hátrányainak) ismeretében, saját, speciális igényeinek figyelembe vételével kell választania. A következőkben néhány fontos szempontra szeretnénk felhívni a figyelmét.

Felhős és helyi adattárolás 6 legfontosabb jellemzője

1. Biztonság

A felhős tárolással kapcsolatban sokakban a biztonsággal kapcsolatos aggályok merülnek fel elsőként. Bár egyre több, és egyre jobb megoldás kínálkozik a felhők védelmére, vitathatatlan, hogy a saját szerverszobába bezárt, ellenőrzött fizikai és informatikai környezetben működő adattárolónál nincs biztonságosabb.

A helyi tároló esetében egyszerűbb a használat szabályozása is. A céges szabályzat alapján viszonylag egyszerűen beállítható, hogy ki, milyen adatokhoz férhet hozzá.

Ha a helyi tárolót lekapcsoljuk az internetről, nem kell többet semmilyen külső támadástól tartani.

2. Tárolási kapacitás

A felhős tárolás nagy előnye a skálázhatóság. Ha valaki kinövi előre tervezett felhős tárolási kapacitását, bővítheti azt, de ezért igen magas árat kell fizetnie. Ha egy vállalkozás előre képes tervezni tárolási igényeit, igen jól járhat egy jól megválasztott, helyben telepített rendszerrel. Itt lehetőség van a későbbi bővítésre is felkészülni.  Egy helyi adattároló szinte korlátlan tárolási kapacitással rendelkezhet – megfizethető áron.

3. Sebesség

Kétségtelen, hogy a felhőben tárolt adatokhoz bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközzel hozzáférhetünk. A hozzáférés sebességét vizsgálva viszont látnunk kell, hogy itt komoly korlátokba ütközhetünk. Korlátozhatja a le- és feltöltés árát a használt internet hálózat sebessége is. Ha tehát nagy adatállományt, gyorsan kell mozgatnunk, egyértelműen a helyi tároló lesz a nyertes.

Dell felhő vagy helyszíni adattárolás

4. Egyszeri költségek

Miközben a felhős tárolás folyamatos havi díjjal jár, a helyben üzemeltetett eszköz esetében csak egyszer kell kifizetni, utána már “ingyen” van. (Ez leginkább akkor igaz, ha “házon belül” van informatikus az üzemeltetéshez.). A saját, helyben üzemeltetett tároló tehát annak előnyös, aki egyszeri beruházásként, nem pedig havi költségként kívánja elszámolni a tárolás költségét.


Tipp: Ha utána számolunk a hosszú távú üzemeltetés költségeinek, biztosak lehetünk benne, hogy a lokális adattárolással járunk jobban. Előfordulhat azonban, hogy nem áll rendelkezésre kezdőtőke a beruházáshoz. Ez esetben sem kell csüggedni, hiszen érdemes részletfizetési és lízingelési lehetőségek is után nézelődni, melyekkel már most kiélvezhetjük a helyi adattárolás előnyeit.

5. Ellenőrzött teljesítmény

A felhős tárolás messze, rendszerint egy másik országban, vagy másik földrészen történik. Bár ezek a szolgáltatások rendszerint rendkívül megbízhatóan működnek, mégis előfordulhatnak ingadozások a teljesítményben. A problémák elhárítása ilyenkor meglehetősen körülményes, és hosszabb időt vehet igénybe. A saját adattároló működése sokkal stabilabb, de ha mégis valami probléma merülne fel, annak elhárítása helyben, saját szakemberrel sokkal egyszerűbb és gyorsabb.

6. Funkciók

A felhő alapú tárolással ellentétben a helyi tárolóknál extra funkciók is segítik a hatékonyabb adattárolást. Gondolunk itt a tömörítésre, melynek segítségével adataink kevesebb fizikai helyet foglalnak, vagy a deduplikáció mely az ismétlődő file-okat csak egyszer tárolja. Többek között a helyi titkosítás, több szintű adat strukturálás (Tiering), virtualizációs képességek segítik munkánkat.

Ha a fentieket olvasva úgy látja, hogy az Ön igényeit inkább a helyi telepítésű adattárolók elégítenék ki, vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal, akikkel megbeszélhetik a Dell adattároló megoldásainak előnyeit.
Elnyerte a tetszését cikkünk? Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Linkedinen
Megosztás Emailben
Legutóbbi cikkeink